fredag 22 september 2017

En slemmig torsk i en brödrost, 9D

  • Eleven anger två relevanta orsaker till förändringen av fiskhanteringen. Minst en av dessa innehåller ett komplext orsakssamband. 

Exempel på komplext orsakssamband: En orsak till att det ser ut så här är att lönerna är lägre i Asien och att företagen på så sätt kan tjäna mer pengar på sin produkt.



  • I sitt resonemang visar eleven att hon/han kan förklara förändringen utifrån olika perspektiv, t.ex. individ/ samhälle, dåtid/nutid/ framtid, lokalt/globalt. 


  • Eleven använder genomgående geografiska begrepp i relevanta sammanhang.


Exempel på svar:
Det har väl med att göra att många företag har flyttat sina fabriker till Kina. Och det beror ju på ett flertal saker. Det finns mer arbetskraft och lönerna är oftast lägre. Vi har fått bättre teknik och kan därför transportera fisken till Kina och tillbaka så att företagen kan dra fördel av de låga lönerna som finns i Asiatiska länder. Det har också med att världen har blivit mer globaliserad vilket gör att handel som förr bara var lokal, nu blivit global.




  • Eleven anger också två relevanta konsekvenser av förändringen av fisket. Elevens resonemang innehåller minst ett komplext orsakssamband. 
  •  I sitt resonemang visar eleven att hon/han kan se på konsekvenserna utifrån olika perspektiv, t.ex. individ/ samhälle, dåtid/nutid/framtid, lokalt/ globalt. 
  • Eleven använder även genomgående geografiska begrepp i relevanta sammanhang



Exempel på svar
Med att man gör så här blir det färre arbetstillfällen i Sverige. För de som vill jobba med fisk och vi i Sverige har jobbat med fisk genom hela historien. Och med att det blir billigare att göra i ordning fisken i Kina så blir de svenska fiskarna utkonkurrerade och det leder till arbetslöshet. Miljön tar också skada för alla utsläpp som fartygen släpper ut på varje resa. Och med att man kan göra i ordning så mycket fisk blir det överfiske på torsk och då rubbas ekosystemet i havet. Det blir ju bättre för konsumenten när priserna blir lägre. Men då är frågan om det är bättre med billig fisk som förstör miljön eller lite dyrare fisk som inte gör denna resa.







Jag vill att du förklarar UTFÖRLIGT (noga, tänk på att Idiot-Lars ska läsa detta) fiskpinnens väg från hav till bord.
Undersök och förklara:
·      Vilken fisk rör det sig om och var i världen fångas den? Svara kort! Ge sedan exempel,
·      Var paketeras den och hur ofta sker det? Svara kort på frågan! Jämför med ngt annat tex kläder
·      Vilka olika transporter tillverkaren använder sig av för att ta fisken från havet till din tallrik? Nämn transportmedlen, säg hur de påverkar miljön och människan
·      Varför den får resa runt jorden på det här sättet? Vad tror du? Resonera utifrån bilaga 1
·      a) Hur påverkar valet av transport miljön? Ett perspektiv… Skriv hur det påverkar miljön…
·      b) Hur borde det vara med tanke på en hållbar utveckling? Tänk detta som tre cirklar som går ihop på ett ställe… Endast där de går ihop är det hållbar utveckling. Se bilaga 1
·      Hur har de olika transportsätten påverkat människors livsvillkor? Tänk på att fokusera på konsekvenser för individ, samhälle, miljö Hur påverkar transportsätten:
a, människan (socialt + ekonomiskt, se bilaga 1),
b, samhället (alla tre ringar)
c, miljön (ekologiskt)
·      Glöm inte källor och källkritik! Se bilaga 2


Korta svar (begreppen) + exempel + resonemang om modellen = faktadelen

Perspektiv mm, säg också vilket du tycker är bäst och varför = analys, ’

Hur det borde vara, glöm inte exempel = resultat




Bilaga 1



Bilaga 2

https://www.youtube.com/watch?v=Z5z8aK9fGZ4#action=share




http://www.ub.umu.se/skriva/skriva-referenser/kallhanvisningar-harvard#





















Inlämning - Fiskpinnens resa - från hav till bord

Under perioden v 38-39 kommer vi att arbeta ämnesövergripande inom SO/NO/ och delvis SV.
I undervisningen så kommer ni att arbeta med:
  • Uppgiften om fiskpinnen
  • Sambandsord SO 
  • Sambandsord NO
  • Digilär - Geografi - människans miljö - Varu - och tjänsteproduktion
  • Digilär - Geografi - människans miljö - Handel och kommunikation
  • Digilär - Geografi - människans miljö - Fattigdom och ohälsa
  • Internet
Konkreta mål: 
  • En fiskpinnes produktionsmönster runt jorden
  • Hur människa och miljö påverkar den hållbara utvecklingen
  • hur den tekniska utvecklingen påverkar människans livsvillkor
  • rapportskrivning
  • källor och källkritik
Exmination: 
Rapporten lämnas in fredag v. 39 

Syfte

Fysik - Årskurs 7-9

Undervisningen i ämnet fysik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om fysikaliska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden.
På så sätt ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt tänkande kring sina egna resultat, andras argument och olika informationskällor.
Undervisningen ska ge eleverna möjligheter att använda och utveckla kunskaper och redskap för att formulera egna och granska andras argument i sammanhang där kunskaper i fysik har betydelse.
Därigenom ska eleverna ges förutsättningar att hantera praktiska, etiska och estetiska valsituationer som rör energi, teknik, miljö och samhälle.
Vidare ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar förmågan att samtala om, tolka och framställa texter och olika estetiska uttryck med naturvetenskapligt innehåll.

Geografi - Årskurs 7-9

Genom undervisningen ska eleverna utveckla kunskaper om hur människa, samhälle och natur samspelar och vilka konsekvenser det får för naturen och människors levnadsvillkor.

Svenska - Årskurs 7-9

Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften.

Teknik - Årskurs 7-9

Genom undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla förståelse för att teknisk verksamhet har betydelse för, och påverkar, människan, samhället och miljön.
Vidare ska undervisningen ge eleverna förutsättningar att utveckla tilltro till sin förmåga att bedöma tekniska lösningar och relatera dessa till frågor som rör estetik, etik, könsroller, ekonomi och hållbar utveckling.

Mål/Förmågor

Fysik - Årskurs 7-9

Eleven behöver utveckla vidare sin förmåga att använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle.

Geografi - Årskurs 7-9

Eleven behöver utveckla vidare sin förmåga att utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen.

Svenska - Årskurs 7-9

Eleven behöver utveckla vidare sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift.
Eleven behöver utveckla vidare sin förmåga att söka information från olika källor och värdera dessa.

Centralt innehåll

Fysik - Årskurs 7-9

Fysiken i naturen och samhället

Aktuella samhällsfrågor som rör fysik.

Geografi - Årskurs 7-9

Livsmiljöer

Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras. Hur människors försörjning och handelsmönster har förändrats över tid.

Svenska - Årskurs 7-9

Läsa och skriva

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Informationssökning och källkritik

Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Teknik - Årskurs 7-9

Teknik, människa, samhälle och miljö

Konsekvenser av teknikval utifrån ekologiska, ekonomiska, etiska och sociala aspekter, till exempel i fråga om utveckling och användning av biobränslen och krigsmateriel.

Kunskapskrav

Fysik - Årskurs 7-9

E-nivåC-nivåA-nivå
Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan använda informationen på ett i huvudsak fungerande sätt i diskussioner och för att skapa enkla texter och andra framställningar med viss anpassning till syfte och målgrupp.Eleven kan använda informationen på ett relativt väl fungerande sätt i diskussioner och för att skapa utvecklade texter och andra framställningar med relativt god anpassning till syfte och målgrupp.Eleven kan använda informationen på ett väl fungerande sätt i diskussioner och för att skapa välutvecklade texter och andra framställningar med god anpassning till syfte och målgrupp.
Dessutom för eleven enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur människa och teknik påverkar miljön och visar på några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.Dessutom för eleven utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och visar på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.Dessutom för eleven välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur människa och teknik påverkar miljön och visar ur olika perspektiv på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.

Geografi - Årskurs 7-9

E-nivåC-nivåA-nivå
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då förhållandevis komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.

Svenska - Årskurs 7-9

E-nivåC-nivåA-nivå
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval av källor och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Teknik - Årskurs 7-9

E-nivåC-nivåA-nivå
Dessutom kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.Dessutom kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.Dessutom kan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.


https://drive.google.com/open?id=1vdtTwhpPakMcxflp-NdSsTBJczfrNRgBgpWTzusVdPU





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.