torsdag 30 november 2017

9C + D, WWII

Andra världskriget (minikurs)


(se även youtube-klipp)

Hitler och Stalin (Molotov-Ribbentroppakten)

tisdag 28 november 2017

9B och 9C: Prov i matematik

Vecka 49
Kvadratrötter och Pythagoras sats

7/12 torsdag: 9B

7/12 torsdag: 9C

9B och 9C: DISKUSSIONER OM KLIMATFÖRÄNDRINGAR

9B: torsdag 30/11 kl 9:50
Grupper

1. Sakeenah Hanna    Emil Elin 
2. Karl Felicia           Tilde Elias
3. Philip Herman       Viktor
4. Stella Gustav         Fanny           
5. Ella                        Sanna  Elvira
6. Emma Alfred        Vendela


9C: fredag 1/12 kl 9:25 och 10:30
Grupper
1. Jenny, Jaqueline
2. Markus Tilde N         Cassandra Felix
3. Benjamin Lina            Evelina Anton
4. Oskar Ludwig             Enya Tilde R
5. Agnes A Andreas       Agnes E



    


    

torsdag 23 november 2017

9D +9C

Mellankrigstiden (minikurs)


(se även lämpliga filmer på t ex SO-rummet eller Youtube. länk)


Tyskland  efter  första världskriget. Det var politisk oro i många europeiska länder under 1920- och 30-talen (mellankrigstiden). I Tyskland var det kaos. I november 1918 avgick kejsaren Wilhelm II och landet fick en socialdemokratisk regering. Den franska regeringen krävde att tyskarna skulle betala sitt krigsskadestånd efter första världskriget, men det hade man svårt med.

Den tyska regeringen försökte komma undan genom att trycka mer pengar, men det innebar att inflationen blev enorm i Tyskland. I slutet av år 1923 kostade ett frimärke hundratals miljoner mark. Personer som hade pengar på banken blev ruinerade, oftast tillhörde de medelklassen.

 Denna inflation medförde att folk krävde en stark politisk ledare som kunde skapa ordning i Tyskland, vilket senare skulle gynna Hitler. Under andra hälften av 1920-talet steg levnadsstandarden i Tyskland. Då hade USA gett stora lån till Tyskland för att få igång landets ekonomi. Men år 1929 drabbades hela den industrialiserade världen av en ekonomisk kris. Den började i USA och spreds till Europa. Nu blev det återigen sämre tider i Tyskland, vilket skulle gynna Hitler.


Adolf Hitler. Adolf Hitler föddes 1889 i staden Braunau i Österrike. År 1908 reste han till Wien för att söka in på konstakademien. Han ville utbilda sig till målare och konstnär, men lyckades inte. Nu försörjde han sig på olika tillfällighetsjobb, bland annat att måla vykort.
När första världskriget bröt ut 1914 anmälde sig Hitler som frivillig till den tyska armén. Hitler trivdes med soldatlivet och befordrades till korpral och fick medalj, men han var inte omtyckt av sina kamrater. De ansåg att Hitler inte tog hänsyn till sina kamrater och att han tog alltför stora risker i kriget. Därför kallade man Hitler för ”Der Spinner”, som betyder: tokdåren.

Under kriget skadades Hitler av nervgas som gjorde honom tillfälligt blind. Han upplevde Tysklands sammanbrott 1918 som en katastrof. Han var övertygad om att Tyskland skulle ha vunnit kriget om inte politikerna och judarna hade förrått fosterlandet. Det var en vanlig uppfattning bland många tyskar.
1919 anslöt han sig till ett politiskt parti som 1920 döptes till Nationalsocialistiska tyskaarbetarpartietNazistpartiet brukar det oftast kallas. Nazisternas ledare eller Führer blev Adolf Hitler.

År 1923 ledde han ett misslyckat kuppförsök i München, för det dömdes han till fem års fängelse (han släpptes efter ett år) för högförräderi. I fängelset skrev han boken Mein Kamph (Min Kamp). I boken skyller Hitler allt negativt i världen på ”den internationella judendomen”.  Under 1930-talets ekonomiska kris framstod Hitler som den man som kunde lösa Tysklands ekonomiska problem. Hitler använde våld, list och bedrägeri för att nå makten.

Nazisterna tar makten. År 1932 befann sig hela Europa i en svår ekonomisk kris. Omkring 40 miljoner människor var arbetslösa. Enbart i Tyskland gick 6 miljoner utan arbete. Hitler hade ett enkelt budskap till alla arbetslösa: ”Det är de judiska kapitalisterna som rår för att så många hederliga tyskar måste gå arbetslösa. Om ni röstar på oss kommer alla att få arbete” sade Hitler. Det var många som ville hitta en syndabock och allt fler trodde på Hitlers enkla förklaringar. 

Vid valet till riksdagen 1930 fick nazistpartiet nästan sex och en halv miljon röster, och två år senare röstade mer än tretton miljoner tyskar på nazisterna. På bara några få år hade nazistpartiet blivit det största partiet i Tyskland.  
Trots att Hitler öppet förklarade att han ville avskaffa demokratin fick han många anhängare.Många tyskar var trötta på de andra politikerna som bara bråkade med varandra. Nu ville många ha en stark ledare som kunde ta sig an den ekonomiska krisen och arbetslösheten. Dessutom ansåg många tyskar att Versaillesfreden var orättvis. Hitler sade att Tyskland måste ta revansch och skapa ett mäktigt Stortyskland med alla tyskar samlade i samma stat. Den 30 januari 1933 utnämndes Hitler till rikskansler, chef för den tyska regeringen


Frågor. 1. Vad krävde Frankrike av Tyskland. 2. Vad gjorde tyskarna och vad blev resultatet? 3. På vilket sätt skulle inflationen gynna Hitler? 4. Beskriv några händelser i Hitlers liv utifrån åren: 1908, 1914, 1919 1923. 5. Nämn fakta om den ekonomiska krisen i Europa. 6. Vad var Hitlers budskap? 6. Varför röstade folk på Hitler?
7. Vad hände 1933?




Demokratin avskaffades.  
I mars 1933 fick Hitler rätt att själv stifta nya lagar utan att de behövde godkännas. Trots att Hitler skrämde politikerna i riksdagen röstade socialdemokraterna nej till förslaget. För att få igenom förslaget måste minst två tredjedelar av riksdagsmännen rösta för förslaget.

 Under hot om våld röstade då de borgerliga partierna för Hitlers förslag som innebar att Hitler hade fått total maktRiksdagen hade själv avskaffat demokratin. 94 röstade mot förslaget, en kort tid därefter hade 24 av dem mördats

Nu när Hitler hade all makt förbjöd han alla fackföreningar och alla politiska partier utom nazistpartiet. Inom några månader hade han infört diktatur i Tyskland.

Nu började nazisternas terror på allvar. De första koncentrationslägren byggdes och judeförföljelserna ökade i Tyskland. När Hitler fick makten startade han stora projekt inom krigsindustrin, jordbruket och byggindustrin. Det resulterade i att arbetslösheten sjönk från 6 miljoner människor till 1,7 miljoner 1935. Hitler lät nästan alla pengar gå till armén, flottan och flygvapnet. Hitlers mål var att göra Tyskland stort och mäktigt igen.

När Hitler kom till makten började han bygga upp den tyska armén, trots att det var ett brott mot Versaillesfreden. Vid slutet av 1930-talet var Tyskland åter Europas starkaste militärstat.

 Hitler hade en dröm om: ”Det tusenåriga riket”. Tyskland skulle omfatta hela Europa från Atlanten till bergskedjan Ural. I det riket skulle de långa, ljusa och blåögda arierna styra. De var herrefolket. Tyskland behövde ”livsrum” för att kunna utvecklas, ansåg Hitler.

Och hans första mål blev Österrike. I mars 1938 gick hans trupper in i sitt gamla hemland Österrike och förklarade att Österrike nu var en del av Tyskland (Anschluss). De flesta av österrikarna ville gärna ansluta sig till Tyskland. England och Frankrike protesterade, men gjorde inget annat.

Peace in our time. Samma år (1938) krävde Hitler att få de delar av Tjeckoslovakien där huvuddelen av befolkningen var tyskar. Naturligtvis protesterade tjeckerna mot detta förslag.  Nu träffade den svage brittiske premiärministern Chamberlain ledarna för Frankrike, Tyskland och Italien i München för att medla i konflikten. (Munchenöverrenskommelsen)

Neville Chamberlain "Peace in our time" bildkälla ne.se


 Där bestämdes det att en del Tjeckoslovakien skulle lämnas till Tyskland. Ingen frågade vad tjeckerna tyckte. Hitler lovade att detta var det sista krav Tyskland skulle kräva. Och så skrev han på ett papper som Chamberlain viftade med när han kom till London. ”Peace in our time” ropade Chamberlain när han kom till London.

Men det papperet var värdelöst. I mars 1939 tog tyska trupper resten av Tjeckoslovakien. Hitler hade lurat hela världen, västländerna protesterade, men ingrep inte militärt.


Frågor. 8. Vad hände i mars 1933? 9. Hur försvann demokratin i Tyskland? 10. Vad gjorde Hitler när han fick den totala makten? 11. Vad gjorde Hitler med Österrike? 12. Vad bestämdes i München?  13. Vad hände i mars 1939?
14. Hur kunde nazistpartiet ta makten i Tyskland?Resonera
15. Skulle en person som Hitler kunna ta makten i Sverige idag? Resonera.


16. Se filmen (propaganda)
http://www.so-rummet.se/content/hitlers-politik-och-nazismens-propaganda

tisdag 21 november 2017

Biologi/Kemi/Fysik: klimatförändringar v 47-48

9C:
Argumentation om klimatförändringen och dess orsaker.
Du argumenterar för din ståndpunkt:

Människan orsakar klimatförändringar: 
Tilde N, Lina, Markus, Mirwais, Oskar, Ludwig, Benjamin, André, Andreas
   
Klimatskeptiker: människan är inte orsak till klimatförändringarna:
Agnes A, Tilde R, Cassandra, Felix, Evelina, Agnes E, Enya, Jaqueline, Jenny

Du söker rätt på fakta som stödjer din åsikt så att du har väl underbyggda argument. Du gör en källförteckning och källkritik på 5-6 av dina källor. Den lämnar du till läraren för bedömning senast fredag v 48.

9B:
Människan orsakar klimatförändringar:
Sakeenah, Emma, Philip, Stella, Ella, Alfred, Karl, Hanna, Felicia, Herman, Gustav

Klimatskeptiker: människan är inte orsak till klimatförändringarna:
Tilde, Sanna, Emil, Vendela, Fanny, Elias, Elin, Viktor, Elvira


söndag 19 november 2017

Spanska år 9AB - glosor kapitel 3

En ny gloslista finns nu på glosor.eu: listan heter D. Amor. Arbeta med glosorna så att vi kan ha genomgången av kapitel 3 på onsdag.

onsdag 15 november 2017

English 9 E Assignment Short Story

Friday November 17: Homework. Finish reading the short story. We will summarize the story together.
Tuesday November 21 and Friday Nov. 24: work with the dramatizing of the story
Tuesday Nov. 28: Perform your dramatizing.
Friday Dec 1 and Tuesday Dec 5: NP Oral test
Friday Dec 8: Find facts and write about Sir Arthur Conan Doyle
We will watch the movie after Christmas holiday

Nivåtest tyska år 9 vecka 47 och 48

Vecka 47 och 48 nivåtest i tyska: muntlig uppgift vecka 47, en lektion förberedelse och en lektion test, vecka 48 läs- och  hörförståelse samt skrivuppgift.

måndag 13 november 2017

Glosor v 46 9 E

Glosor för dig som inte valt egna till del tre av The Mazarine Ston

restraint                                                    hinder, inskränkning
anxiously                                                  ängsligt, bekymrat
sallow                                                       gulblek (hy)
split on                                                     skvallra på, tjalla på
leary                                                         misstänksam
swag                                                        tjuvgods
short-cropped pate                                  snaggad skalle
get a move on                                         skynda på
sucker                                                     tönt
bogus                                                      bluff, oäkta
bewilderment                                          förvirring
racy                                                         livfull
imperturbable                                          orubblig
unbend                                                    slappna av, släppa loss
conjecture                                               gissa
austere                                                    sträng, allvarlig
gait                                                          sätt att gå
affably                                                     trevligt, älskvärt
insidious                                                  lömsk, smygande
impish                                                     småjäklig, busig

Kom ihåg att träna på att förklara orden på engelska och kunna använda dem i meningar


Glosor vecka 46

Glosor tyska år 9 vecka 46 2017
Warum so weit?                                      Varför så långt?
die Herbstferien                                      höstlovet
die Autobahn –en                                  motorvägen, motorvägarna
überreden                                                övertala
Terror machen                                        terrorisera
noch nie                                                  ännu inte
Sag bloβ                                                  Säg inte att
das Mittelmeer                                        Medelhavet
ich war                                                     jag var
du warst                                                   du var
er, es, sie war                                          han, den, det, hon var
wir waren                                                 vi var
ihr wart                                                     ni var
sie, Sie waren                                         de, Ni var

Kom ihåg att träna på att använda orden i meningar också, och kunna översätta från tyska till svenska.

Glosorna finns på glosor.eu också, sök på TyskaBronja

torsdag 9 november 2017

Inläst halvdag

Torsdagen den 16/11 slutar alla elever klockan 12.00, buss till TG 12.40

Detta innebär att niorna åker till B-näs (info kommer senare) för att närvara på öppet hus och slutar efter det om man inte vill äta lunch på skolan.

SKV - Fotboll

Hej.

Igår blev fotbollen inställd på grund av att det var planerat match i hallen på Arenan. Tyvärr hade de inte meddelat oss det.

Vi har bestämt att ha SKV - Fotboll nästa vecka: så i fortsättningen fram till Jul har vi SKV - Fotboll vecka 46, 48 och 50 under tiden 14:30 - 16:30 på Arenan.

onsdag 8 november 2017

9B, 9C: examinationsuppgift, v 45-46

Laboration : värmeledning

Ni ska genomföra en laboration som handlar om värmeledning.
Bakgrundsfakta hittar ni på Digilär. Fysik/Tryck och värme/Värmetransport/Ledning.
https://xn--digilr-fua.se/inloggad/fysik-gr-sen/fysik-grundskolans-senare-del/tryck-och-varme/textavsnitt/varmetransport

Laborationsinstruktion:

Material:
3 st bägare (250 ml eller 100 ml)

1 större bägare eller e-kolv
Trefot
Trådnät
Tändstickor
Brännare
Trasor
Tejp
Termometer
Glasstav

Genomförande
1.     Ställ fram tre stycken lika stora bägare.
·                Låt bägare nummer ett vara precis som den är
·                Runt bägare två fäster du torra trasor
·                Runt bägare tre fäster du blöta trasor
2.              Koka upp vatten i en större bägare eller e-kolv.
3.              När vattnet har kokat upp, häll över exakt samma mängd varmt vatten i var och en av de tre bägarna du förberett tidigare.
4.              Mät temperaturen på vattnet i de tre bägarna med jämna mellanrum med hjälp av en termometer.
5.              Skriv ner dina mätresultat i en tabell.

Skriv en labbrapport enligt modellen vi använder oss av, där du redovisar dina resultat och de slutsatser du kan dra utifrån försöket. Mallen finns på min blogg:  http://manotksusanne.blogspot.se/

Säkerhet:
Brännare! Har du långt hår använder du hårsnodd!

Kokande vatten. Var försiktig!
Material som bägare och trefot blir väldigt varma. Iakttag försiktighet!
Var försiktig när du häller över det varma vattnet. Använd till exempel trasa eller grytunderlägg för att inte bränna dig.

Konkreta mål:
Visa att du kan följa labbinstruktioner.
Använda utrustning säkert, ändamålsenligt och effektivt.
Kan dra slutsatser utifrån fysikens teorier och modeller.
Kan använda korrekta naturvetenskapliga ord.
Diskuterar eventuella felkällor och ger förslag på förbättringar.
Dokumenterar arbetet enligt mallen för labbrapporter. Mätresultat i tabell.

Examination:

Inlämning av laborationsrapport senast fredag v.46



tisdag 7 november 2017

Dansuppgift - Dacian

Rörelse till musik år9

Nu börjar ett nytt arbetsområde.
Vi kommer att arbeta med rörelse till musik under 3 veckor V.45 - V.47
Vi kommer att dansa både i grupp och prova på vals, foxtrott och olika steg till olika sorters musik.


Information om dansuppgift finns på IST.
Denna dansuppgift skall sedan filmas och skickas till Dacian.

 dacian-ionut.dacin@boden.se


Ni kan kolla in videon nedan för att få lite inspiration om dansuppgift...